În 1864 lua ființă Înalta Curte de Compturi. Primii președinți ai instituției menite să urmărească cheltuirea banului public au contribuit decisiv la identitatea acestui organism independent. Romalo, Grădișteanu sau Lahovary sunt personalități marcante ale istoriei Curții de Conturi a României și modele pentru ceea ce a însemnat legislația financiară sau contabilitatea sistemului public. Dintre cei 17 foști președinți ai Curții de Conturi, 13 au fost licențiați în Drept. În cei aproape 160 ani de existență, Curtea a cunoscut multe schimbări: de structură, de activitate sau de atribuții. Însă independența a rămas reperul absolut în funcționarea acestei instituții. Funcția de președinte al Curții de Conturi a României nu se poate exercita în afara acestui reper. Iar conduita morală, profesionalismul și valorile transmise de părinții fondatori fac parte din definiția acestei funcții.
Ce știu? Știu administrație publică, pe care am cunoscut-o în toate etapele ei și la toate nivelurile: agenție guvernamentală, minister, Guvern. Această experiență, formarea profesională și studiile de Drept mă ajută să gândesc strategic, pentru o dezvoltare a instituției supreme de audit care să aducă valoare adăugată în sistemul public și schimbări relevante și pozitive în societate.
Ce construiesc? O echipă responsabilă, asumată, capabilă să monitorizeze atent și obiectiv modul în care este gestionat banul public. Un audit de calitate, bazat pe criterii moderne ale profesiei și modele de bune practici la nivel internațional. Un dialog deschis cu partenerii instituționali, cu organizațiile profesionale, cu societatea civilă și cu instituțiile academice. Nu în ultimul rând, o comunicare transparentă și activă cu cetățeanul.
Ce îmi propun în mandatul meu? O Curte de Conturi care să producă schimbări pozitive în comunitățile din România și care să fie cel mai important partener al cetățeanului în monitorizarea modului de cheltuire a banului public. O instituție supremă de audit care să fie deschisă la schimbările tehnologice și într-o formă pe care părinții ei fondatori au dorit-o de la început: independentă și modernă.
Mihai Busuioc
Program de audiențe
Luni | 12:00 - 14:00 |
Pentru a vă înscrie în audiență vă rugăm să completați formularul de la secțiunea Contact sau să ne contactați telefonic la numărul 021 307 88 18.